Pickles!

Zamilovala jsem se do Kimchi! Luxusní mají v Kimchi restauraci na Bělohorské, a já se zamilovala obzvlášť do toho od KimchiKings. Přestože KimchiKings dělají i jemnou variantu s méně chilli, od dob, kdy moje dítě razí heslo „co je tvoje, to je moje“ a při každé příležitosti ochutnává z mého talíře, není ani jemná varianta bezpečná. Tak jsem se rozhodla vyrobit si kimchi bez chilli. Takže pickles. Ale trochy toho česneku a zázvoru jsem se nevzdala, takže je trochu pikantní, ale nepoloží to ani děti.

Z čeho to je

  • 1/2 čínského zelí
  • 2 mrkve
  • 1 bílá ředkev (kulatá nebo daikon)
  • 2 jarní cibulky
  • 1 pór
  • 1 červená řepa
  • 3 stroužky česneku
  • kousek zázvoru (dlouhý asi jako můj palec)
  • vše nakrouhám, nastrouhám, zvážím a přidám hymalájskou sůl – 1 % celkové hmotnosti

pickles in progress

A co s tím

Většinou mi to vyjde něco kolem jednoho kila. Všechno dobře promíchám a jako zelí „našlapu“, v mém případě namačkám tak, až ze zeleniny pustí šťáva. Pak šup s tím do kvašáku. Já mám krasavce z Fleru, do kterého se to vejde tak akorát. Jde ale použít třeba i zavařovací sklenice, ve které pak obsah zatížíte kamenem, nebo menší sklenicí naplněnou vodou, aby byla zelenina zcela ponořená ve vlastní šťávě. Pokud se vlastní šťávy nedostává, tak jste buď málo mačkali, nebo byla zelenina málo šťavnatá, pak po napěchování do nádoby přilijte trochu osolené vody, aby se zelenina ponořila. Ale před tím zkuste ještě chvíli mačkat.

Nevěřila jsem, že to může být tak rychlé, ale už druhý den se na hladině udělá jemná pěna a stačí to takhle nechat v cca 20°C jeden týden a můžeme mlsat. V mém „kvasícím pokoji“ je kolem 17°C. Čím tepleji, tím rychleji je hotovo, ale nad 20°C bych raději nešla. Jakmile je zkvašeno, zavřu pickles do zavařovací sklenice a dám do lednice. Tam by mělo vydržet docela dlouho, přesně vám to ale neřeknu, protože u nás zmizí dřív, než zkvasí další várka.

pickles done

Kolik toho jíst?

Kolik chcete! Ideální je dát si to jako salát k jednomu dennímu jídlu. Dostanete do sebe:

  • karoten, který si tělo přemění na vitamín A
  • vitamíny B1 a B2
  • vitamín C – cca polovinu denní dávky
  • železo a vápník
  • probiotické bakterie

Myslím, že ani jedním se člověk nemůže předávkovat. Takže já si jdu dát další porci…

Reklamy

One thought on “Pickles!

  1. tat napsal:

    Aby to bylo origo, doporucuji zeli nastrihat nuzkama na ctverecky. V Koreji strihaji i maso :-). Co kdybych nekdy taky ochutnal.

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s

Reklamy